Jump to content
Manny Tavan

Manny’s 150g Waterbox

Recommended Posts

My $20 refugium light is amazing. Better than my $150 kessil h80 on my red sea. About 10 days ago I put a baseball size piece of chaeto in sump. Here is what it looks like today
83ABA869-0B54-4052-A7E3-A39D23F455EF.thumb.jpeg.cdc5c41ec85f1326d9672bb12f42e32a.jpeg
3036A036-54B0-4A29-B485-0993C0781417.thumb.jpeg.912a54ad3ac6100e3ae2c4c27192eaf3.jpeg
57EF8A2A-5B85-470E-964A-0E4176268408.thumb.png.ef5262cb8fbaf9e5279e6f7081055200.png
Wow impressive!! Similar to the one I was looking to buy on Amazon I put a $ tree LED bulb in there in the meantime and am shocked at how much growth I've gotten from a dollar tree bulb lol.

Sent from my BLU R1 HD using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just putting your toes in to see if the waters ready;)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wanna see the worse bacterial bloom ever?
2CEEEE99-ABA4-46C0-AD02-309EFCED6A18.thumb.jpeg.d83350448d43638a91ed6d5cf35c0d67.jpeg
339FC54A-8932-4E82-999B-2E8EAD4A9003.thumb.jpeg.6c83527dc6e8c542cb8ae08f01cff34c.jpeg
68C1C1AC-7E83-457D-8069-9CA3D218F40E.thumb.jpeg.6c4f0ce9122db51b6f720a40659eba00.jpeg

Mmmmmmm nice n cloudy


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Manny Tavan said:

They seem impossible to avoid in the early stages of a bare bottom tank

Interesting. Didn’t know this was a common phenomenon with BB tanks. 

  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bulkreefsupply discussed it on a recent video. Apparently wwc also has that issue cause they are mostly bb. My first bb tank did it too

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just added some fish (three yellow tangs and a copperband butterfly). I thought the yellows would do their own version of the movie gladiator, instead the kole tang is chasing everyone and nipping at fins. He just went beserk!

79EE8DE6-7A63-4CB7-A5B4-58A8BB95C8C5.jpeg

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
I just added some fish (three yellow tangs and a copperband butterfly). I thought the yellows would do their own version of the movie gladiator, instead the kole tang is chasing everyone and nipping at fins. He just went beserk!
79EE8DE6-7A63-4CB7-A5B4-58A8BB95C8C5.thumb.jpeg.a37b6486e655dc1fd9484e8da35c3d2c.jpeg


Hope it works out long term! Glad to hear the 3 you were worried about are playing nice thus far!


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

My tank is two month old and I sent an icp test to get a baseline. Aluminum is high (because I used marinepure media again). I guess they haven’t fixed the issue. My first tank also had high aluminum and that’s why I tossed out all the marinepure balls from that system. 

BA106B8A-9D4C-43F8-9962-AAF7230EDAFD.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Manny Tavan said:

My tank is two month old and I sent an icp test to get a baseline. Aluminum is high (because I used marinepure media again). I guess they haven’t fixed the issue. My first tank also had high aluminum and that’s why I tossed out all the marinepure balls from that system. 

BA106B8A-9D4C-43F8-9962-AAF7230EDAFD.jpeg

How much marinepure are you using?  I have some spheres in my filter cups and a 1"x1"x8" block in my sump, but my aluminum is only 0.036 ppm:

shared-widget-1557333889626.jpeg

Have you tested your RO/DI or freshly mixed saltwater before putting it into your tank?

Share this post


Link to post
Share on other sites

With my first tank, i used ati test. The rodi had 0 Aluminum but the tank water had super high aluminum. This time I used icp analysis which doesnt test for rodi. My 6 stage rodi system has a tds of 0

 

i used two large blocks and two boxes of spheres for this build. I even had them cycling/curing in a tote for three months before putting them in my system because i knew about the aluminum

Share this post


Link to post
Share on other sites

I used tropic marin pro as my salt for this build. This stuff is lab grade. Doubt it would have aluminum but i did not test it

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, Manny Tavan said:

With my first tank, i used ati test. The rodi had 0 Aluminum but the tank water had super high aluminum. This time I used icp analysis which doesnt test for rodi. My 6 stage rodi system has a tds of 0

 

i used two large blocks and two boxes of spheres for this build. I even had them cycling/curing in a tote for three months before putting them in my system because i knew about the aluminum

FYI:  ICP-Analysis will test RO/DI or tap water.  You just have to pay for it like a regular test, unlike some that will do it for free when testing saltwater.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marinepure bio filtration blocks and spheres use a ceramic that's composed of aluminosilicate (aluminum silicate), which is why it's so porous, there website states that Its inert and won't leach anything. But they don't really specify if that's true for both salt and fresh water tanks. Being that there are so many various compounds and elements in salt water tanks, there's probably a few of them that will react and cause aluminum to leach into the tank (one reason I was hesitant at using the stuff). Each and every tank will be completely different in terms of chemistry so one tank could have all the problems with the stuff, but the next won't show any signs at all.

Share this post


Link to post
Share on other sites

my theory is that most people eliminate the aluminum faster than it accumulates with water changes. However, those like me who do very little water changes, it then accumulates over time

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

My tanks is a couple months old and these clown are already on their second batch of eggs. These poor little homeless clownfish are still “hosting” the corner of the overflow lol

2945AB63-CBD3-43E9-AA3F-B70D788BD65A.jpeg

Edited by Manny Tavan
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Manny Tavan said:

My tanks is a couple months old and these clown are already on their second batch of eggs. These poor little homeless clownfish are still “hosting” the corner of the overflow lol

2945AB63-CBD3-43E9-AA3F-B70D788BD65A.jpeg

That is some dedication right there.  Well, that and wasted effort...

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, Manny Tavan said:

My tanks is a couple months old and these clown are already on their second batch of eggs. These poor little homeless clownfish are still “hosting” the corner of the overflow lol

 

My clowns stayed in the corner for 10 months before they finally discovered the anemone last week.  Clowns are weird. 🤣

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Brought home a fish today....Wife said it’s ugly... I threw away the receipt when she wasn’t looking....

 

69FD92E1-C3DE-40CD-BEAF-7035C50901D9.jpeg

Edited by Manny Tavan
  • Like 3
  • Haha 1
  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, Manny Tavan said:

Brought home a fish today....Wife said it’s ugly... I threw away the receipt when she wasn’t looking....

 

69FD92E1-C3DE-40CD-BEAF-7035C50901D9.jpeg

LOL. Nice ugly Achilles 😂😂😂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...